Swedish Host
Stäng
Xtrify Swedishhost Admax Oddwolf Sticker App
JUST NU PÅ PUBLICLIR
49110 registrerade medlemmar.

Många vet inte hur de ska klassificera e-sport

Publicerad 30 November 2018 av Broiler

Många vet inte hur de ska klassificera e-sport

 

År 2016 rapporterades det om att runt 350 000 personer tittade på e-sportmatcher - varje dag. Idag är antalet säkerligen ännu större. Det kan vi bland annat se på att antalet medlemmar på Publiclir har blivit så många. De flesta av alla oss som gillar att spela vet att det är något mer än ett tidsfördriv, att det på sätt och vis är en form av livsstil. Det gör det intressant att följa diskussionerna som florerar kring e-sporternas ställning och det faktum att många vill att sporterna ska likställas med traditionell idrott, och den handfallenhet som Riksidrottsförbundet står inför i och med detta.Bild: Svenska e-sportförbundet via Facebook


Egentligen är det inte så märkvärdigt att det är en lång process att få spelandet att klassas som idrott. Det är en stor omställning som skett de senaste åren tack vare teknikens utveckling och det verkar som att många inte varit beredda på att sporten skulle bli så populär bland så många människor. Framförallt ökar antalet unga människor som gillar e-sporter och branscher som tidigare engagerat sig i annan idrott har därför även fått ett intresse för spelvärlden. Svenska e-sportförbundet har sedan det startades arbetat för att sporten ska klassas som idrott och försöker därför bli medlemmar i Riksidrottsförbundet. Det är där det blir problematiskt, eftersom Riksidrottsförbundet ställer vissa krav på en sport för att den ska klassas som en idrott.


Riksidrottsförbundet menar att en idrott är någonting som kräver fysisk aktivitet och de har därför blivit handfallna inför frågan kring e-sport, men också kring andra sporter. Nu verkar de ha insett att de behöver se över sina kriterier och har valt att inte uppta några nya idrotter före 2019


Riksidrottsförbundets ordförande säger att förbundet måste utvärdera deras definitioner före de kan anta nya idrotter, och även fast bland annat Svenska e-sportförbundet uttryckt en besvikelse över det är det i grund och botten något positivt. Det innebär att det händer saker, trots att utvecklingen går långsamt framåt. Det är möjligt att Riksidrottsförbundet bara behöver lite tid för att reda ut saker. De kan inte längre blunda inför att e-sporterna är enorma. Många tycker om att spela själva, och andra gillar att följa sporterna på andra sätt - precis som det är med de klassiska idrottsformerna. Tidigare var e-sporter  främst något som lockade spelarna själva men numera följer en miljonpublik matcherna världen över. E-sporternas väsentliga position i samhället märks även på nyhetsrapporteringarna. Tidigare erbjöd aktörer som bet365 endast betting på klassiska idrotter men numera gör de det även på e-sporter. Från att man främst kunna följa odds om fotboll och ishockey kan man numera även hitta odds om just e-sporter.


Det är en stor härva att reda ut och det hörs röster med olika åsikter, från olika håll. En som sagt att e-sport inte är en idrott är John Skipper, chefen för ESPN. Ändå är ESPN en renodlad idrottskanal som visar tävlingar och turneringar inom e-sport. Med andra ord är många tudelade till e-sporternas klassificering. Det kanske kan ha att göra med att man för ett tiotal år sedan såg dataspel som någonting farligt och negativt, men den tankegången är det dags att begrava en gång för alla och det gäller för alla stora föreningar och aktörer att komma till den insikten. Därför håller vi tummarna för att Riksidrottsförbundet kommer ta sitt förnuft till fånga och klassa e-sport som en riktig idrott.