Swedish Host
Stäng
Xtrify Swedishhost Admax Oddwolf Sticker App
JUST NU PÅ PUBLICLIR
47900 registrerade medlemmar.

Största spel inom e-sport

Publicerad 14 Maj 2018 av Broiler

Största spel inom e-sport

 

Att e-sport skulle bli mainstream var det nog inte många som hade trott för sisådär 15-20 år sedan, men så blev det. I dag skrivs det om e-sport i de stora tidningarna och till och med på SVT går det att se e-sport precis som det går att se fotboll, hockey eller tennis.

Av just den anledningen tänkte vi här och nu ta en liten titt på vilka spel inom e-sport som är de allra största just nu.


Dota 2

Om man ska utse ett spel till det största inom e-sport så är det frågan om det ändå inte är Dota 2. Spelet släpptes i juli 2013 av Valve Corporation som en uppföljare till spelet Defense of the Ancients som i sin tur var en bana i Warcraft III: The Frozen Throne.

Även om Dota 2 officiellt inte släpptes förrän sommaren 2013 så släpptes det redan 2011 i en betaversion, vilket gjorde att spelet fick stor uppmärksamhet och hade också många spelare innan den officiella releasen. Redan två månader innan det officiella släpptes hade Dota 2 närmare 330 000 spelare. Så småningom blev Dota 2 även det första Steam-spelet att nå över en miljon användare.

Samma år som betaversionen släpptes sponsrade Valve även tävlingen The International, som numera anses som något av ett världsmästerskap i Dota 2. Sedan 2012 äger The International rum i Seattle och vid förra årets tävling låg förstapriset på över 80 miljoner kronor.


Ett annat tecken på att Dota 2 kanske är det största spelet inom e-sport är att det numera går att satsa på i stort sett alla de stora Dota 2-turneringarna hos olika spelbolag. Ett exempel är bet365 som erbjuder bets på bland annat China Supermajor som avgörs i början av juni. Enligt oddsen är ryska Virtus Pro favoriter. Skulle Virtus Pro ta hem China Supermajor ger detta 4.50 gånger pengarna.


Source: 'The International 2014' by Jakob Wells via Wikipedia (CC BY 2.0)
 

CS:GO

Tillsammans med Dota 2 är CS:GO, eller Counter Strike: Global Offensive som är det fullständiga namnet, det största spelet inom e-sport i dagsläget. CS:GO släpptes i augusti 2012, är det fjärde spelet i Counter Strike-serien och är precis som Dota 2 utvecklat av Valve Corporation.

Även i CS:GO förekommer en rad olika tävlingar, där de största är så kallade majors som avgörs ett par gånger per år. Den allra första CS:GO-majorn avgjordes för övrigt i Sverige och det på Dreamhack Winter i Jönköping 2013.

 

League of Legends

När man talar om klassiska e-sportspel måste man förstås också nämna League of Legends, som släpptes av Riot Games i slutet av oktober 2009. Precis som Dota 2 ingår i det genren MOBA, Multiplayer Online Battle Arena, och är sett till antal användare ett av världens absolut största spel alla kategorier.

I september 2016 uppskattade Riot Games att League of Legends hade över 100 miljoner aktiva spelare i månaden. Dessutom är VM-finalen i League of Legends ett av de sportevenemang i värkden som drar absolut mest tittare. De senaste åren har VM-finalen i League of Legends dragit runt 30 miljoner tittare. År 2014 slogs detta endast av Super Bowl och VM-finalen i fotboll.Source: Pixabay (CC0)