Swedish Host
Stäng
Xtrify Swedishhost Admax Oddwolf Sticker App
JUST NU PÅ PUBLICLIR
46036 registrerade medlemmar.

Historien om Dreamhack

Publicerad 14 Juli 2017 av Broiler

Historien om Dreamhack

Datorfestivalen Dreamhack har kommit att bli en institution på Elmiamässan i Jönköping. Där hålls festivalen två gånger om året, varje sommar och vinter. Förutom att du kan besöka Dreamhack i Jönköping finns festivalen också på en rad andra platser runt om i världen. Dreamhack har blivit ett mångmiljonföretag med filialer på flera platser i Nordamerika och Europa, men det är fortfarande på hemmaplan som festivalen är som störst. Under sommarens Dreamhack som gick av stapeln i juni uppskattade man runt 50 000 besökare under fyra dagar. Förutom antalet besökare har man också slagit världsrekord i antalet sammankopplade datorer och blev 2015 det största LAN-partyt som någonsin byggts. Allt detta i småländska Jönköping. Historien om Dreamhack sträcker sig blott över ett par decennier och är en riktig framgångssaga för grundarna Martin Öjes och Kenneth Eklund, men också för staden i sig. Dreamhack har varit drivande i att utveckla den teknik som gör festivalen möjlig och man har kommit långt från källaren i Malung där man först började.


SOURCE: Wikimedia Commons


Yngre generationer vet knappt hur det var när man först började spela datorspel socialt. Med vanliga bordsspel eller kortspel kan man spela med flera personer vid samma bord, och på samma sätt spelade man för länge sedan multiplayer spel i omgångar vid samma dator. De flesta spel var då turbaserade strategispel, där man kunde spela mot vänner eller datorn. Heroes of Might and Magic, Civilization och Dune II är än idag klassiska titlar, och många tidiga gamers minns hur man turades om att göra sina drag framför datorn. 1992 släpptes också Wolfenstein 3D som brukar klassas som det första FPS-spelet, och en pionjär för genren. Tillsammans med att fler och fler hem fick internet blev det just FPS och strategispel som utvecklades för multiplayer online. Det finns idag lite olika varianter av multiplayer spel, som capture the flag och death match. Mot slutet av 90-talet kom de två giganterna bland FPS-spel, Quake och Counter-Strike. På Dreamhack idag är det bland annat Counter-Strike som spelas i de mest prestigefyllda turneringarna och det är än idag e-sportens kanske populäraste spel, följt av Starcraft II och Hearthstone.

När Öjes och Eklund startade sitt första Dreamhack, i källaren på grundskolan i Malung, träffades man för att byta disketter och kunskaper i programmering och grafik. 1994, ett par år senare, döpte man sitt event till Dreamhack och hade flyttat upp till skolans matsal. Då hade man blivit ett fullt demoparty där man fick visa upp sina spelidéer på storbildsskärm och projektorer.

 


SOURCE: Wikimedia Commons

 

Sedan 1994 arrangeras Dreamhack årligen, och även om mycket idag handlar om turneringar och att locka världens bästa spelare till de många festivalerna runt om i världen, så finns ändå en del av kärnan fortfarande kvar i Dreamhack. Att promota och utveckla nya spel, idéer, programmerare och tillverkare är en stor del av festivalen och på detta vis har man också hjälpt till att göra Jönköping till en stad i framkant vad gäller datorspelsutveckling och teknik. 2001 flyttade man in på Elmiamässan och hade då runt 5000 besökare. Under årets upplaga uppskattade man runt 50 000. Det finns ingen tvekan om att e-sport är framtiden inom många olika branscher, och Dreamhack-cirkusen fortsätter bara att växa och växa.